Hoe mensen met laaggeletterdheid te helpen

Hoe mensen met laaggeletterdheid te helpen

Laaggeletterden hebben een specifieke behoefte. Dit kan zijn omdat ze niet kunnen lezen, of omdat ze niet de tijd of het vermogen hebben om lange documenten te lezen. Het kan ook zijn dat ze niet voldoende geletterd zijn om de taal te begrijpen. Ondanks de noodzaak om te communiceren, redden deze personen het vaak met elementaire lees- en schrijfvaardigheden. Dit kan de wereld een veel ongelijkere plek maken om te wonen en te werken laaggeletterdheid.

laaggeletterdheid

Het identificeren van laaggeletterden is niet zo eenvoudig als het definiëren van het probleem. Verschillende groepen hebben verschillende behoeften en leermethoden. Mensen met autisme kunnen worstelen met emotionele taal of stijlfiguren. Het is belangrijk om te begrijpen wat elke groep nodig heeft om succesvol te zijn. Als u niet zeker weet of u laaggeletterd bent of niet, begin dan met het algemene kennisniveau van het publiek. Het zal hen helpen begrijpen wat ze kunnen verwachten van de inhoud die u schrijft.

Een ander veelvoorkomend probleem voor laaggeletterden is dat het moeilijk is om de persoon in kwestie en hun taalbehoeften te identificeren. Soms heeft de persoon moeite om zich in het openbaar uit te spreken en is hij afhankelijk van vrienden en familieleden die kunnen lezen en schrijven. In dergelijke gevallen kan een digitaal verhaal hen helpen hun ervaringen te delen. Door middel van digital storytelling kunnen mensen zich bezighouden met problemen die hun leven beïnvloeden en voelen ze zich gesterkt om een verschil te maken. Het is belangrijk om te onthouden dat een persoon met een laaggeletterdheidsniveau niet als een gehandicapte moet worden behandeld.

Meer info over dit artikel: Hetsen & Visschers